jaarstukken 2018 Drechterland

Bedrijfsvoering

Informatie

Informatie

Informatiebeveiliging en privacy
In 2018 hebben we geen grote informatiebeveiligingscalamiteiten te verduren gekregen. Mede door strak gehanteerde ICT beveiligingsstandaarden zijn de Ransomeware-aanvallen en DDos-aanvallen aan ons voorbij gegaan. Ook de problematiek rondom kwetsbaarheden in Intel-processoren (‘Meltdown’ en ‘Spectre’) alsmede die binnen Cisco-routers, zijn op waarde geschat en goed gemonitord. Eénmaal heeft zich een incident voorgedaan door graafwerkzaamheden waarbij tijdelijk de glasvezelring onderbroken is geweest. Deze breuk is snel herstel. De dienstverlening heeft hiervan geen hinder ondervonden.

De privacy wetgeving is succesvol geïmplementeerd. Binnen de organisatie worden privacy-vragen en vraagstukken goed herkend en voorgelegd aan de Functionaris Gegevensbescherming (FG). Er zijn geen verzoeken binnen gekomen in het kader van de rechten van betrokkenen (conform art. 15 t/m 22 AVG). Het aantal datalekken dat gemeld is aan de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) betreft voor Drechterland 3 incidenten. Deze meldingen betroffen een fout in de postafwerking en het gebruik van onjuiste e-mailadressen.
Het melden van datalekken is van grote waarde om continue te verbeteren in het bewustzijn over informatieveiligheid. Het vermoeden bestaat nog dat niet alle beveiligingsincidenten als zodanig herkend worden en derhalve niet worden gemeld. In 2019 zal hier extra aandacht aan worden besteed.

Informatiebeheer
De kwaliteit van de gemeentelijke informatievoorziening met de daaronder liggende systemen zijn randvoorwaardelijk voor een optimale dienstverlening. De organisatie beschikt over een zaaksysteem waardoor er tijd- en plaatsonafhankelijk kan worden gewerkt. Om een optimale digitale dienstverlening, zoals in het regeerakkoord is afgesproken, naar de inwoners te verlenen, is doorontwikkeling van het zaakgericht werken noodzakelijk. De impact op de informatiehuishouding is groot en daarbij staan privacyaspecten centraal. Hierbij gaat het vooral om een goede dienstverlening waarbij verwerking en goede registratie van gegevens belangrijk zijn. De gevolgen voor de ICT infrastructuur wordt meegenomen vanuit het Platform Informatie Management.

Centrale Digitalisering Documenten
In 2018 is uitvoering gegeven aan het project Centrale Digitalisering Documenten (CDD). Alle Westfriese gemeenten, het Westfries Archief, SSC DeSom en WerkSaam nemen hieraan deel.

Het project zorgt ervoor dat álle ingekomen documenten centraal en digitaal worden verwerkt. Daarna komen digitaal de gescande documenten in het eigen registratiesysteem terug. Met de inzet van ‘slim scannen’ software borgen we de verwerking van juiste en goede registratie van gegevens. Dit geldt ook voor elektronische facturen. De e-facturatie is met voorrang technisch ingericht. Hiermee voldoen we aan de wettelijke verplichting om voor 18 april 2019 e-facturen te ontvangen en te verwerken.