jaarstukken 2018 Drechterland

Milieu

Met wie hebben we samengewerkt?

Wat hebben we bereikt en wat hebben we ervoor gedaan?

Een betrokken samenleving en een daadkrachtige overheid

Met wie hebben we samengewerkt?

Gemeenschappelijke regeling - Regionale Uitvoeringsdienst Noord-Holland Noord (RUD)

Doelstelling en openbaar belang:

Het behartigen van de belangen van de deelnemers bij de uitvoering van milieutaken op het gebied van vergunningverlening, toezicht en handhaving.

Activiteiten en ontwikkelingen:
Op het gebied van de takendiscussie zijn in 2018 de randvoorwaarden (taakinbreng) en beleidsregels (taakvermindering) op bestuurlijk niveau vastgelegd.

Met betrekking tot de toekomstige financieringsvorm is in 2018 afgesproken dat erin 2020 een bestuurlijke keuze wordt gemaakt over de wijze waarop de jaarlijkse bijdrage van de deelnemers tot stand komt. Dit op basis van en onderzoek naar verschillende varianten en hun voor- en nadelen voor deelnemers en RUD-organisatie en een proefperiode die start in 2019.

In oktober 2018 is een visiedocument voor de jaren 2018-2022 vastgesteld. Dit document geeft het algemeen bestuur richting aan de doorontwikkeling van de organisatie in de bestuursperiode.

In 2018 zijn incidentele middelen beschikbaar gesteld voor de implementatie van de Omgevingswet binnen de RUD-organisatie (interne opleiding/ontwikkeling).

Het masterplan ICT is op 1 mei gestart. Door de uitvoering van dit masterplan wordt de bedrijfsvoering versterkt en in het primaire proces doelmatiger gewerkt.

De RUD heeft in 2018 ook een strategische personeelsplanning opgesteld. Hierin is onder andere het personeelsverloop in relatie tot de noodzakelijke verjonging van de organisatie bekeken. Als onderdeel zijn in september 2018 elf trainees gestart.

Gemeenschappelijke regeling - Centraal afvalverwijderingsbedrijf Westfriesland (CAW)

Doelstelling en openbaar belang:
De besluitvorming omtrent het afvalbeleid en het opdrachtgeverschap aan HVC ligt bij het CAW. Daarnaast is de gemeente, door haar deelname in het CAW, aandeelhouder van de NV HVC. Door de garantstelling van de leningen ontvangt de gemeente een garantstellingsprovisie.

Activiteiten en ontwikkelingen:
Door het CAW werden in 2018 de volgende activiteiten uitgevoerd:

1. Beleidsontwikkeling
2. Opdrachtgever aan de HVC voor de inzameling van afval door middel van de
   dienstverleningsovereenkomst (DVO)
3. Vervullen aandeelhoudersrol
4. Beheren van de voormalige stortplaats te Westwoud
5. Traject om te komen tot nieuw DVO
6. Opstellen van nieuw afvalbeleidsplan
7. Onderzoek naar vernieuwde vorm van het CAW
8. Overige de taken en bevoegdheden die voortkomen uit de gemeenschappelijke regeling,
   zoals het aanpassen van de afvalstoffenverordening.

W7-gemeentes
Vanuit het bestuursakkoord water wordt gestreefd om in de waterketen zoveel mogelijk als één organisatie te werken. De organisaties waar mee wordt samengewerkt, zijn:
- Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier
- Gemeente Medemblik
- Gemeente Koggenland
- Gemeente Opmeer
- Gemeente Hoorn
- PWN

Duurzaamheid
Samenwerking op Duurzaamheid is op allerlei vlakken gaande. Op regionaal en boven-regionaal en op landelijk niveau. Met de opdracht om te komen tot van de RES NHN volgen de gesprekken met de 18 NHN gemeenten, Provincie Noord Holland de Waterschappen.
Daarnaast wordt er gesproken met meerdere partners zoals Liander, HVC, ECN, woningbouwcorporaties, bewoners en bedrijven want de duurzaamheidsopgave is voor iedereen.